5 saveta za prvu godinu braka

5 saveta kako treba da izgleda prva godišnjica braka
Foto: Jovana Tomašević

Zajednički život zvanično počinje kada mladenci izgovore sudbonosno „da“. Ali šta on podrazumeva mnogi parovi često ne znaju. Evo nekoliko saveta kako treba da izgleda vaša prva godina braka.

Svadba je prošla i šta sad? Da li će se u potpunosti promeniti dosadašnji način života ili ne?

Ukoliko želite da saznate šta vas očekuje u braku, pročitajte odgovore na neka od čestih pitanja mladih bračnih parova.

1. Zajedno 24 sata ili… ipak ne?

Parovi koji pre venčanja nisu živeli zajedno, često misle da se, kada budu otpočeli život pod istim krovom, neće razdvajati. Mnogi u tome greše, pa se razočaraju. Imajte na umu da iako živite zajedno, vi i dalje morate da idete na posao i obavljate svakodnevne obaveze. To znači da fizički nije moguće da budete 24 časa zajedno. Međutim, obavezno se dogovorite da imate bar jedan ceo dan u nedelji samo za vas. Za utehu, svih ostalih dana, kada dođete umorni sa posla, čekaće vas vaš dragi da vam pruži toplu reč i nežan zagrljaj.

2. Kako uskladiti navike u ishrani?

Potrudite se da se dogovarate i usaglasite oko ručka ili večere. Lepše je jesti u dvoje. Takođe, ispravljajte loše navike jedno drugom čak i u ishrani. Naravno, ne morate svaku vrstu hrane oboje da volite, ali jednostavno napravite balans između kvalitetnih i onih malo manje zdravih obroka. Zajedno sastavite spisak jela koja bi trebalo da se nađu na trpezi tokom, na primer, nedeljnog ručka.

foto Jovana Tomasevic (13)

Foto: Jovana Tomašević

 

PROČITAJTE I: 5 saveta kako da učvrstite vaš brak

foto Jovana Tomasevic (11)

Foto: Jovana Tomašević

3. Idealno mesto za život je…

… vaše ljubavno gnezdo! Imati svoj lični prostor i živeti na način koji vi želite, svakako je najidealnija opcija. Nekada je bilo pravilo da žena živi u kući svog muža. Današnje vreme je drugačije i veoma malo bračnih parova se odlučuje za to. Međutim, ako nemate drugu opciju nemojte očajavati. Tako možete dodatno uštedeti, a onda se potpuno osamostaliti. Najvažnije je da pre venčanja obavezno razgovarate sa partnerom, kako kasnije ne bi nastali nepredviđeni problemi.

4. Ko obavlja kućne poslove?

Još od davnih vremena, žena je sama brinula o kući i deci. I danas je to čest slučaj, iako su žene zaposlene i rade kao i njihovi muževi. Međutim, to ne znači da muškarac ne treba da pomogne u sređivanju zajedničkog doma. Zato, mladoženje, pomozite vašim lepšim polovinama. Operite nekada sudove ili zajedno usisajte i obrišite prašinu. Vašoj srodnoj duši to će zaista značiti, a i brže ćete zajedno završiti sve poslove.

 5. Ko i šta plaća?

Kao što mnoge stvari treba da obavaljate zajedno, tako i troškove treba da podelite. Računi su ono što svakoga od nas opterećuje, ali kada zajedno učestvujete u isplaćivanju istih, ne deluje toliko stresno. Dogovorite se da li ćete troškove podeliti na pola, ili ćete za jedan mesec platiti vi, a drugi vaš dragi. Morate razumeti koje su stvari bitnije i za šta novac jednostavno morate izdvojiti, a za šta ne. Naravno, svako od nas ima neke želje i želi sebi nešto da priušti, ali sada, drage dame, imate nekoga pored sebe o kome treba da brinete, kao i on o vama, tako da je to dobar način da naučite neke životne lekcije i ojačate vaš brak.

foto Jovana Tomasevic 2

Foto: Jovana Tomašević

I ono najvažnije smo ostavili za kraj, a to je da ćete proslaviti ne samo prvu godišnjicu braka, nego i mnogo još narednih, ukoliko znate šta je strpljenje i tolerancija i ako poštujete jedno drugo.

Srećan vam početak zajedničkog života!


Autor: Marija Jović

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien