5 tradicionalnih venčanja širom sveta

Pođite sa nama na zanimljivo putovanje i otkrijte koji običaji sklapanja braka važe u različitim kulturama.

Svako venčanje je posebno i frugačije, međutim, na različitim meridijanima možemo sresti velike razlike u samom temelju sklapanja braka, tradiciji i običajima.

Švedska

Svi vole svadbenu zdravicu, ali zasigurno možemo reći da je švedski svatovi vole najviše. Zapravo, toliko gostiju pripremi zdravicu za mladu i mladoženju da često postoji osoba zadužena za organizaciju ovog dela svečanosti. Roditelji, bake i deke i prijatelji para će ustati da kažu nekoliko reči. To može da traje poprilično dugo, ali je nesumnjivo nezaboravno iskustvo za mladu i mladoženju.

Nemačka

U Nemačkoj, umesto opuštanja na devojačkoj ili momačkoj večeri, mladenci prave drugačiju zabavu – sa porodicom i prijateljima razbijaju kuhinjsko posuđe. Krhotine prema verovanju predstavljaju životna iskušenja i tako par pokazuje svojim gostima da mogu zajedno da rade na prevazilaženju životnih problema.

Letonija

U mnogim zemljama, sudbonosno „da“ označava trenutak kada nevesta postane zvanična supruga. U letonskoj tradiciji, ovaj prelaz se obavlja u ponoć prve bračne noći kada mlada konačno skida svoj veo. On se zatim prenosi na jednu od mladinih mlađih sestara koja se sledeća bude udavala. Zvuči poznato? Ta tradicija je slična bacanju podvezice ili bidermajera.

Vijetnam

Sreća u braku je u rukama mladoženjine majke, prema vijetnamskom običaju. Naime, svekrva mladi poklanja ružičastu kredu kao simbol srećne „ružičaste“ budućnosti bračnog para.

Indija

Ako u Indiji vidite mladu i mladoženju kako učestvuju u prijateljskom nadmetanju, nemojte se zavaravati: To su običaji koji predstavljaju nadmetanje za buduću dominaciju u braku. Mladenci tako stavljaju ruku u činiju sa vodom da vide ko će prvi izvući burmu , saginju se kada njihov partner pokušava da stavi svečani venac oko vrata – to su sve znaci ljubavi i prvih pokušaja da se doda malo šale u predstojeći zajednički život.

Običaji mogu biti drugačiji, ali svi oni imaju zajedničku temu: oni slave sreću i budući zajednički život.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien