Bivše mlade: 7 stvari na koje vas niko neće upozoriti

Ilustracija Maja Guzina

Sabrali smo za vas na jednom mestu sedam ključnih stvari za koje bivše mlade kažu da bi volele da su bile na njih upozorene pre pripremanja sopstvenog venčanja

Na stranicama našeg magazina redovno vas savetujemo kako da vaše venčanje isplanirate uz što manje stresa, a o ovim temama ste se sigurno već posavetovali i sa prijateljima koji su prošli kroz slične „muke“. Ipak, ono što morate da znate je da će uvek biti situacija koje možda nećete moći da predupredite, ali ih, ma koliko stresne bile, ipak možete rešavati uz osmeh. Od koristi je i pomisao: „Znala sam da me ovo čeka“. Evo šta kažu bivše mlade o tome:

Svađe

Sigurno ste se sa verenikom svađali oko nekih sitnica. Novac je, kažu, najčešći razlog mnogih porodičnih drama. Kako se vaše planiranje zahuktava, a novčanik je sve tanji, vaše svađe mogu postati sve učestalije i burnije. Čak i najsmirenija osoba može „poludeti“ i izgubiti živce od takozvanog predvenčanog stresa. Svi mladenci su kroz to prošli i sve dok razmišljate hladne glave, dobro je.

 Novac

Sve troškove ste stavili na papir, ali će uvek biti situacija kada ćete nešto morati da platite više nego što ste se nadali – bilo da je reč o iznajmljivanju venčanice, propratnim asesoarima na koje niste računali, dekoracijama za stolove koje su vam se baš svidele u poslednjem trenutku… I kod nas je za određene usluge cenkanje dozvoljeno, pa pokušajate da dobijete što bolju cenu za nešto što izlazi iz okvira vašeg budžeta, ako već niste spremni da se toga i odreknete. Takođe budite spremni i na situacije da nećete imati izbora, osim da date nekoliko hiljada dinara više za svoja zadovoljstva.

 Emocionalni momenti

Možete postati razdražljivi, a da se uopšte niste nadali. Prijateljska sugestija, iako dobronamerna, može vam se učiniti zlonamerna i izbaciti iz vas takta. Imate pravo da nešto želite ili ne želite, a predlog sa strane uvek možete da odbijete uz osmeh. Nemojte se začuditi ako pustite suzu tokom dirljivog govora vašeg kuma ili tate. To su samo emocije i u redu ih je pokazati, ali je zato dobro da vaša kuma u torbici ima par maramica i šminku za svaki slučaj.

Otkazivanje

Gosti za koje ste se nadali da će doći, iznenada su otkazali, dok su oni za koje ste mislili (ili se nadali) da se sto odsto neće pojaviti, potvrdili svoj dolazak i sa sobom doveli još i prijatelja. Zamolite vaše goste da vam na vreme potvrde dolazak, a to možete navesti i u samoj pozivnici za venčanje. Možda je bolje da rezervišete mesta za manji broj ljudi, jer je uvek jeftinije dodati nego oduzeti u poslednji čas.

 Obećanja

Svako će vam reći da planiranje i sam čin venčanja treba da bude najsrećniji period u vašem životu. To uživanje vam može pokvariti vaš budući partner, koji se ne drži svojih obećanja ili nije u stanju da se izbori sa svojim roditeljima, i obrnuto. Mlade kažu da im je žao što svaki dogovor nisu imale napismeno, umesto što su raspravljale sa svojim i njegovim roditeljima ko će šta platititi i ko je za šta zadužen.

 Nije gotovo dok se ne završi

Razmišljajte da u poslednjem trenutku proverite sve one sitnice o kojima možda niste ni mislili, a možda vam na kraju dana uopšte ne budu ni bitne – korpe za otpatke u sobama, večera bez oraha, desert, koktel sat, pojedinačni snimci fotografa… Mogu pronaći način da se pojave, bez obzira koliko dugo se pripremate.

 Neudobna odeća i obuća

Za šetanje, visoka ti peta, za plesanje, haljina ti smeta. Pusti, pusti modu… Zdravko Čolić u jednom stihu sažeo je sve ono što vas može mučiti na dan vašeg venčanja. Visoke potpetice zaista mogu biti veliki problem ukoliko niste navikli na štikle. Sasvim je u redu da ponesete par baletanki i da, posle oficijelnog dela i fotografisanja sa svim gostima, sebe častite udbonošću. Isto važi i za venčanicu. Presvlačenje u neku komotniju, ležerniju belu haljinicu omogućiće vam da nastavite veselje u istom ritmu.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien