Prošao je post: Šta sve treba da pitate vašeg sveštenika pre venčanja

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji crkveno-pravni akt koji se naziva Bračna pravila. Tekst Bračnih pravila se može naći i na internetu i valja ga pročitati odmah kada se javi prva konkretna misao o sklapanju braka.

Ko je nadležni sveštenik za venčanje?

„Za sklapanje braka nadležan je onaj paroh one parohije kojoj pripadaju mladenci. Ako su mladenci članovi različitih parohija, nadležan je paroh one parohije kojoj pripada verenik.“ Tako piše u Bračnim pravilima.

U kojoj crkvi može da se obavi venčanje?

Crkvena Bračna pravila kažu sledeće: bez pismenog ovlašćenja nadležnog paroha, drugi sveštenik ne može izvršiti sklapanje braka, niti se venčanje može obaviti u drugom hramu, nego u parohijskom hramu nadležne parohije. Dakle, venčanje može da se obavi u bilo kojem pravoslavnom hramu, ali za to je potrebno posebno ovlašćenje.

Šta je predbračni ispit?

To je postupak kojim Crkva ispituje i utvrđuje da li dvoje kandidata za brak ispunjavaju sve uslove koje propisuju crkveni kanoni za sklapanje braka. Obavlja ga sveštenik verenice.
Sam predbračni ispit počinje obredom u kojem sveštenik proverava slobodnu volju za stupanje u brak. Deo predbračnog ispita se odnosi i na obavezu sveštenika da proveri da li mladenci znaju osnove hrišćanske vere. To u šta veruju pravoslavni hrišćani piše u Simvolu vere, koji može da se nađe u svakom crkvenom kalendaru i svakom molitveniku.

foto Jovana Tomasevic (1)

Foto Jovana Tomašević

Šta je to „oglašenje stupanja u brak“?

Posle predbračnog ispita, a pre venčanja, sveštenici su dužni da tri puta u hramu, na Svetoj Liturgiji, objave da će se neko venčati, kako bi svako mogao da prijavi smetnje koje bi stajale na putu budućem braku. Oglašavanje vrše nadležni sveštenici, i to nevestin u svom, a mladoženjin u hramu svoje parohije.

U koje vreme se ne vrši venčanje?

Venčanje se uvek obavlja pre podne, ako ima termina, ranije u sklopu Liturgije. A ne vrši se u vreme posta.

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien