Brak: 8 pitanja na koja vaš partner treba da ima spreman odgovor

brak saveti
Foto: Jovana Tomaševič

Brak je lepa stvar i otvara jedno novo poglavlje u vašem životu. Jedni ga smatraju samo slovom na papiru, dok ga drugi cene i neguju. Međutim, da li se zaista neke stvari promene posle sudbonosnog „da“?!

Danas se brak kao institucija sve više kritikuje. Kada dođe do takozvane „krize“, partneri uglavnom krive brak za sve njihove probleme. U bračnu zajednicu pristupite pre svega ozbiljno, zrelo ali i samosvesno. Za vas izdvajamo 8 ključnih pitanja, na koje partner/ka treba da pruži odgovor. Iskren, naravno.

 1. Zašto me voliš?

Kada se ovo pitanje postavi, većina ljudi smatra da je ono suvišno i nepotrebno. Većina će reći da nekoga voli, zato što ga voli. To nikako nije odgovor koji je očekivao/la vaša srodna duša. Osobu sa kojom smo u vezi volimo zato što nas zasmejava, zato što čini da se osećamo dobro, zato što je pažljiva prema nama…Svako može imati drugačiji odgovor zašto nekoga voli, kao i drugačiji način da to i pokaže. Iako je osoba stidljiva, to ne znači da vas ne voli, budite stpljivi. Vremenom će iskazati ljubav prema vama. Ali ako vaš partner ne zna da odgovori zašto vas sada voli, zapitajte se kada i da li će ikada znati.

brak saveti

Foto: Jovana Tomašević

2. Zašto želis da provedeš ostatak života sa mnom?

„Zato što te volim“ nije dobar odgovor. Život je jedno veliko putovanje, a brak jedna od destinacija. Ako niste na istim „talasnim dužinama“ i ako se razilazite po životnim ciljevima, željama i nadanjima, onda je najbolje da putovanje i prekinete. Ako želite različite stvari u životu, vaš brak jednostavno neće moći da opstane.

3. Hoćeš li se potruditi da zadržiš romansu?

Ovo uopšte nije lak zadatak. Potrebno je mnogo rada i kreativnosti. Želja i potreba da impresionirate i zadovoljite vašeg partnera svake godine postaje sve teže i teže. Romantična ljubav ne može sama da opstane, tako da ćete oboje morati da se potrudite da je konstantno održavate. Obavezno saznajte da li je vaš partner spreman da zadrži romansu kao jedan od glavnih prioriteta.

brak saveti 4

4. Da li ćemo se držati zajedno i kada pođe po zlu?

Često, kada nam se dogode loše situacije u životu vidimo ko su nam pravi prijatelji. Tako je i u braku. Lako je uživati i deliti sa partnerom lepe i srećne trenutke, ali šta se dešava kad možemo zaista biti u nekoj nevolji. Kao što ste zajedno u dobru, tako isto morate biti i u zlu. To je jedna od glavnih odluka koju treba da raspravite sa sobom, a potom i sa vašim partnerom. Vaš odnos ipak ne može ništa pokvariti, ako jedino vi sami to ne dozvolite.

 5. Možes li mi obećati da ću ti uvek biti na prvom mestu?

Život ne čini samo brak. Život je šetnja, smeh, druženje sa prijateljima, odlazak na posao…ali da li ćete moći da između svega toga napravite balans i partnera postavite na prvo mesto. Ovo je dobra škola da shvatite šta vam je prioritet u životu i šta vam je najvažnije. Brak označava osnovu, da se izgradi ostatak života i zato vaš partner i treba da bude upravo to –  vaš partner u svemu.

PROČITAJTE I: 6 načina kako da ojačate vašu vezu posle dolaska bebe

6. Da li ćeš biti dobar roditelj?

Kako može iko da zna kakav će roditelj biti, dok to zapravo ne postane. Jednostavno samo odlučite. Bez trikova i dugog razmišljanja. Samo obećajte, a onda akcija. Za neke stvari ne treba previše razmišljati. Ono što sebi kažete i zacrtate, tako onda i realizujte.

brak saveti 3

 7. Da li ćeš da me podsećaš koliko me voliš?

Iako vaš partner ne zahteva svakodnevne skupe poklone i iznenađenja, ipak je potebno da čuje to „volim te“. Nekada ljubav ne traje zauvek i zato nam stalno treba podsetnik da nas i dalje naš partner voli. Kada čujemo te magične izgvorene reči, prosto zablistamo od sreće i osećaja da je ceo svet naš.

brak saveti 5

8. Hoćes da me podržiš, onda kada ja sebe ne mogu?

Brak je život udvoje koji podrazumeva zajednički trud, rad i napor. Međutim, da li je vaš partner dovoljno spreman da sakupi snage i da se izbori za oboje? Nekada finansijski, mentalno, ili čak i fizički ako je potrebno. Neočekivane situacije uvek mogu da nas iznenade, često čineći nas slabim i ranjivim. Morate biti podrška jednom drugom u svakom momentu svog života.

Ako niste razmišljali o ovim pitanjima, sada je pravo vreme da ih postavite jedno drugom. Dobro je biti siguran i znati, da li je izabranik/ca vašeg srca zaista vaša srodna duša i osoba sa kojom želite da provedete ostatak svog života.

PROČITAJTE I: 5 saveta za prvu godinu braka


Autor: Marija Jović

Foto: Jovana Tomašević

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien