Cipele za venčanje, nekad i sad

cipele za venčanje
Foto: Jovana Tomašević

Francuska kraljica Katarina de Mediči, jedna je od prvih mlada koja je do oltara prošetala u štiklama. Princeza Dijana izabrala je svilene cipele za venčanje sa niskom potpeticom kako ne bi bila viša od svog izabranika princa Čarlsa. Danas, cipele za venčanje predstavljaju pravo oličenje mode

Prve cipele s petom pripisuju se Leonardu da Vinčiju i poznato je da su sve do 18. veka visoke pete bile vrlo popularne. Jedno vreme je štikla označavala viši status u društvu i to sve do Francuske revolucije, kada je postalo neprimereno nositi vrtoglavo visoke potpetice. To vreme se nije dugo održalo, pa se u 19. veku visoke potpetice vraćaju u modu, te su se kroz razne oblike i veličine zadržale sve do danas.

Ozloglašena francuska kraljica Katarina de Mediči je daleke 1533. godine je za svoje venčanje naručila par cipelica s potpeticama od poznatih majstora iz Firence, koji su i u ono doba bili na dobrom glasu. Ona je bila jedna od prvih mladi koja je do oltara prošetala u štiklama.

Oblik cipela kakve je nosilafrancuska kraljica Katarina de Mediči na svom venčanju

Oblik cipela kakve je nosilafrancuska kraljica Katarina de Mediči na svom venčanju

 

Mlade u staroj Engleskoj pratile su običaj da nose nešto staro, pozajmljeno, nešto plavo, što su obično bile cipele. Kraljica Viktorija je inspirisala tadašnje mlade svojim izborom bele venčanice i belih cipela za venčanje iz 1840. godine. Inače, do tog doba plava boja je bila presudna. Princeza Dijana izabrala je svilene cipele sa niskom potpeticom da ne bi bila viša od od svog izabranika Princa Čarlsa.

Cipele koje je kraljica Viktorija nosila na svom venčanju čuvaju se u muzeju Northampton

Cipele koje je kraljica Viktorija nosila na svom venčanju čuvaju se u muzeju Northampton

Savremeni stilovi

Cipele za venčanje danas predstavljaju pravo oličenje mode. Mlade biraju svoje venčanice i aksesoare da bi izrazile svoj individualni stil, ali pri odabiru cipela idu korak dalje od tradicionalnih običaja.

cipele za venčanje

Da li planirate romantično venčanje? Venčanje na plaži? Ili venčanje na putu? Vaš izbor haljine i cipela mogu doprineti atmosferi! Ove sezone najpopularnije su bile sandale sa kaiševima. Međutim i za najmodernije mlade, tradicija igra važnu ulogu.

Cipele za venčanje Deva Ars

Cipele za venčanje Deva Ars

Kod nekih novijih dizajnera možete pronaći uticaj plave boje kao tradicionalne. Ipak, danas više nema neprikladnih modela cipela za venčanje.

cipele-za-vencanje

Foto Jovana Tomašević

Štikle ili baletanke, sandale ili salonke, u bronzanoj, srebrnoj ili zlatnoj boji, nežn roze ili beloj. Naravno, tu su i neprevaziđeni detalji, poput čipke, perli, kaiševa…

Cipele za venčanje poznatog domaćeg brenda Marry ED

Cipele za venčanje poznatog domaćeg brenda Marry ED

Otvori na cipelama mogu biti otvoreni, zatvoreni, prodorni, kružni i kockasti.

foto Nemanja Novaković

foto Nemanja Novaković

 

Preporuka za „srećna stopala“

Pre nego što kažete „da“ svojim cipelama za venčanje, evo nekoliko saveta:

  • Ne žrtvujte udobnost radi stila. Zapamtite da ćete u njima biti od izlaska iz porodičnog doma, preko odlaska do matičara ili crkve, pa sve do prvog i poslednjeg plesa
  • Izaberite potpeticu koju ste navikli da nosite
  • Obavezno ponesite cipele na probu haljine, kako bi se lepo uklopile sa dužinom venčanice
  • Nosite cipele po kući nekoliko dana pre venčanja da biste ih dovoljno razgazili
  • Pune potpetice – mudar izbor ako se ne osećate dovoljno elegantno u ravnim cipelama.

Autor: Anja Anđelić

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien