Vaše venčanje: Da li je (ne)pristojno tražiti novac umesto pokona?

Novac se oduvek nosio umesto poklona mladencima ali ta praksa je poslednjih godina prerasla u pravilo. Mladenci neretko u samoj pozivnici za venčanje ili u razgovoru sa pozvanim gostima naglase da ne žele poklon već ’kovertu’ što mnoge zvanice dovodi u neprijatnu situaciju.

Obzirom da je novca sve manje, ljudi neretko planiraju da za poklon mladencima ponesu neraspakovan paket kristala  ili belu tehniku koju bi platili na rate.

money-2202268_1280

Mešanje nacija na svetskom nivou, dovelo je do toga da se  kutija, korpa ili kavez za koverte sa novcem pojave i na zapadu. To je navelo britanski list Independent da postavi pitanje moralnosti ovakvog običaja.

’’Mladenci koji su poreklom sa Balkana bez stida traže novac umesto poklona za venčanje. Imaju za to određene kutije a na jednom venčanju je pored ukrašene korpe sedela sestra mlade i opominjala ljude koji nisu u nju spustili  novac. Jedna od zvanica je vrlo glasno pitala zašto je svadba uopšte priređena ako je ovo očigledno način da se svečanost plati’’.

U razgovoru sa nedavno venčanim parovima saznali smo da nije samo donošenje para na venčanje postalo pravilo već da postoji i iznos koji se očekuje! Naime, svatovi već pri dobijanju pozivnice treba sami da se raspitaju koliko svadba košta po osobi. Prosečna cena je oko 20 evra. Dakle taj iznos, pa puta dva (ako ne idete sami) i onda još toliko – prostom računicom, najmanje 60 evra.

’’Šta da radim sa ružnom lampom i kičastim servisom?’’ odgovorila nam je nedavno venčana J.J. na pitanje da li joj je bilo neprijatno kada je svatovima napomenula da očekuje novac. Prema njenim rečima, jedini koji su se iznenadili ovim direktim zahtevom bili su stariji članovi familije njenog supruga koji su na venčanje došli iz Makedonije – što je dovoljan trošak.

Kao najpristojnija, ispostavila se varijanta da ne govorite svatvoima da želite novac ukoliko vas to sami ne pitaju. Milje od bake sa sela ili slika koja vam se ne uklapa u enterijer ostaće lepa uspomena a vremenom će možda i naći svoje mesto.

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien