Ekološka venčanja: mislite zeleno

Ekološka venčanja mogu biti vrlo jednostavna i ekonomična, a potrebno je samo slediti nekoliko „trikova“

Društvo u kojem živimo sve više postaje svesno opasnosti koja preti životnoj sredini, pa se tako neprestano podiže i svest o važnosti reciklaže i čuvanja prirodnog okruženja. Ni venčanja nisu izuzetak, pa ekolozi, ali i najpoznatiji organizatori venčanja apeluju na mladence da njihove svadbe budu „zelene“. Ekološka venčanja mogu biti vrlo jednostavna i ekonomična, a potrebno je samo slediti nekoliko „trikova“.

Neka hrana koju ćete ponuditi zvanicama bude sveža i organska, po mogućstvu sa farmi i gazdinstava lokalnih proizvođača. Ako je hrana sveža i sirova, uštedeće se znatne količine energije i struje koja je neophodna da se hrana termički obradi. Takođe, sokove i alkoholne napitke nabavite iz lokalnih vinarija i fabrika.

Životnu sredinu sačuvaćete i tako što ćete konobarima naglasiti da svu ambalažu sortiraju i pripreme za reciklažu.

Koristite samo prirodne materijale, pa tako vodite računa da stolnjaci i prekrivači na stolicama budu pamučni, a ako su u boji, neka budu ofarbani prirodnim bojama.

Mnogi o tome ne razmišljaju, ali vazduh će biti zdraviji ako zamolite goste da na prijem dođu zajedno, uz što manje automobila. Neka oni koji imaju mesta u kolima, do restorana ili hotela dovezu još nekog gosta.

Takođe, naročito ako je venčanje na otvorenom, ne koristite struju za osvetljenje, već prostor možete ukrasiti svećama ili papirnim lanternama okačenim na drveće.

Izaberite restoran ili prostor koji ima prirodni dekor – drvene stolice i stolove, na primer. Neka stolovi budu ukrašeni cvećem u saksijama, a još jedan način da pomognete prirodi, ali i gostima, jeste da ih zamolite da nose odeću koju već imaju, ili da kupe onu koja nije mnogo svečana i koju će često nositi i nakon svadbe.

Ostatke hrane donirajte prihvatilištima ili narodnim kuhinjama, cvetne aranžmane vrtićima ili ustanovama za starije osobe, a tortu ukrasite isključivo jestivom dekoracijom.

Ne štampajte pozivnice, već osmislite kreativne mejlove ili pozovite prijatelje na venčanje putem društvenih mreža. Fotografije sa venčanja šaljite gostima u elektronskoj formi, ne izrađujte slike.

Napravite bidermajer od poljskog cveća, a ukrasite ga sitnim predmetima iz porodičnog nasleđa.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien