Fotografi savetuju: Svadbeni photo book kao savršena uspomena sa venčanja

svadbeni photo book
Primer kompozicije fotografija sa venčanja u svadbenom photo book-u Foto: Bojan Trailović

Ono čemu mladenci posvećuju sve veću pažnju, jeste izbor fotografa, ali i kako će ispasti njihove slike sa venčanja. Odavno su fotografi prestali da fotografišu mladence samo sa svatovima. Svadbeni photo book u kome će biti zabeleženi najlepši momenti sa venčanja, mogu izgledati različito, ali nikako obično ili dosadno.

Pitate se šta je zapravo wedding ili svadbeni photo book, kako mladenci dolaze do teme i ideja, da li je teško pozirati pred foto objektivom. Na ova i mnoga druga pitanja odgovara nam fotograf Bojan Trailović, koji se fotografijom bavi još od 2002. godine.

Šta je svadbeni photo book?

Svadbeni photo book je knjiga koja je sačinjena od fotografija sa venčanja. Mogu biti raznih veličina, kvaliteta, izgleda, od sjajnih korica sa štampom, pa do luksuznih knjiga u tvrdom povezu. Postoji puno softvera koji olakšavaju pripremu za štampu i dizajniranje knjiga sa venčanja, ali se do sada pokazalo da su jednostavniji foto-kolaži mnogo lepši, jer tada, u odnosu na dizajn, ipak fotografije dolaze do izražaja.

svadbeni photo book 2

Foto: Bojan Trailović

Izbor teme i detalja

Ono što je najvažnije u pripremi jednog photo book-a jeste izbor teme. Bojan kaže da uglavnom daje savete mladencima po pitanju lokacije i teme, ali obavezno se dogovori sa njima da li imaju neke posebne želje.

– Vrlo često, taj zadatak prepuste meni, ali čak se i tada konsultujem sa mladencima pre nego što realizujem svoju zamisao – priča nam Bojan.

svadbeni photo book 4

Na pitanje da li su detalji najbitniji, Bojan odogovara da detalji i te male sitnice sa kojima se mladenci fotografišu jesu važni, ali ipak nisu najvažniji.

svadbeni photo book 5

– Photo book mora da ispriča neku priču, da sadrži početak, sredinu i kraj. Ne sklapam ih samo od fotografija sa poziranja, već se trudim da napravim dobar deo spontanih fotografija na veselju, kao i onih romantičnih u crkvi – kaže Bojan.

svadbeni photo book 3

Smatra da jedan photo book mora da sadrži pripremu mladenaca, detalje, sam čin venčanja, spontane fotografije i naravno set kreativnih fotografija mladenaca sa photo shootinga na nekoj atraktivnoj lokaciji.

PROČITAJTE I: Fotografije na venčanju: Odaberite svoj stil

Poziranje mladenaca

Iako mladenci jesu glavne zvezde na svom venčanju, ipak oni nisu modeli i ne bave se manekenstvom. Bojan kaže da se mladenci brzo umore dok traje fotografisanje i poziranje i tek tada uvide da uopšte nije lako, kako im se na prvi pogled činilo.

– Meni naravno, nikada nema dovoljno fotografija i stalno ponavljam “hajde samo još ovo!”. Međutim, na kraju, bez obzira na umor, vide da se trud i tek kako isplatio – priča nam Bojan.

svadbeni photo book 6

I dok neke mladoženje često ispunjavaju mladine želje za fotografisanjem, postoje i oni kojima poziranje uopšte ne pada teško, čak naprotiv, vole da se fotografišu.

– Mladoženje bih podelio na tri tipa kada je reč o fotografisanju. Prvi tip mladoženje je onaj koji jedva čeka da sedne u auto i zbriše kući sa foto shooting-a, drugi tip, onaj koji je mrzovoljan, ali kada se opusti i prihvati igru, sarađuju bolje nego mlada i mladoženja koji voli da se fotografiše više od svoje drage mlade – kaže Bojan.

Pravo vreme za fotografisanje

Kada kažemo venčanje i fotografisanje, prva pomisao je da se ono obavlja baš na dan venčanja. Ali sve se više mladenaca odlučuje da to ne bude baš tada, već kada mlada ima probu šminke i frizure.

svadbeni photo book 8

– Ima i onih koji insistiraju da to bude na dan venčanja. Što je brzo, to je i kuso. Mnogo je lakše kada se radi polako i opušteno, a možemo i birati tada idealno doba dana, a ne fotografisati po najjačem suncu.

svadbeni photo book 9

Nemojte zaboraviti da fotografija govori više od hiljadu reči, a vi samo zamislite šta može da ispriča jedna knjiga prepuna fotografija. Momenti sa venčanja više se nikada neće ponoviti, ali zato uvek ćete imati vaše fotografije, kao jednu od najlepših uspomena sa venčanja.

svadbeni photo book 10

 PROČITAJTE I: Kako odabrati snimatelja za venčanje


Autor: Marija Jović

Foto: Bojan Trailović

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien