Istražujemo koliko košta svadba u Srbiji, a koliko u Americi

koliko košta svadba u Srbiji
Agencija White , Foto: Ivana Todorović

Kako smanjiti troškove restorana, da li će bend zabaviti ili „smoriti“, koja venčanica je ona prava, hoće li nam ostati dovoljno novca za medeni mesec… Ove brige podjednako muče mladence širom sveta, a mi istražujemo koliko košta svadba u Srbiji, a koliko u Americi

Prema istraživanjima magazina Venčanje, ono što ih, pak, razlikuje su cene usluga. Prosečna plata u Americi šest puta је veća u odnosu na zaradе u Srbiji, pa je tako i njihovim mladencima na raspolaganju znatno više sredstava za planiranje venčanja. Za razliku od srpskih mladenaca, u Americi parovi imaju dodatne troškove od 1.135 dolara za „probnu“ večeru (čuvena rehersal dinner na kojoj sigurno nešto mora da krene naopako) i 554 dolara za muziku koja svira samo tokom ceremonije venčanja. Kad se sve sabere, jedno prosečno venčanje u Americi košta 28.427 dolara, sa uračunatim putovanjem na medeni mesec, dok se kod nas, u zavisnosti od broja gostiju, kreće između 6.000 i 10.000 evra.

Organizacija venčanja

U Srbiji mladenci uglavnom sami organizuju venčanje, mada se poslednjih godina parovi odlučuju i za agencije za organizaciju venčanja koje, u zavinosti od usluga, svoju stručnu pomoć naplaćuju od 250 do 500 evra. U Americi wedding planera možete iznajmiti za 1.847 dolara.

Verenički prsten

Drage mladoženje, kad god se zapitate da li je vredelo dati veću svotu novca (od 50 do 500 evra) za blistavi kamen koji sija na desnoj ruci žene sa kojom ćete provesti život, setite se da, u stvari, vredi mnogo više (u Americi verenički prsten košta oko 5.431 dolar), a meri se divnim godinama koje ste proveli i koje ćete tek provesti zajedno.

Venčanica i odelo

Najteža odluka koju mlada treba da donese pre sudbonosnog da odnosi se na savršenu haljinu. Za neke je to možda i veći izazov nego naći savršenog muža. Američke mlade u proseku za venčanicu izdvoje 1.200 dolara, dok se kod nas cene kreću od 200 do 1.200 evra za iznajmljivanje venčanice, plus 50 do 150 evra za šminku i frizuru. Ako je mlada lepa, onda i mladoženja treba da bude u skladu sa njom, pa tako američke mladoženje moraju da izdvoje 230 dolara za smoking, dok srpske, u zavisnosti od marke, kreatora i modela, treba da izdvoje od 240 do 640 evra.

Muzika na venčanju

„Svadba je, mori, sviri da trupamo“ – čuvena je replika iz filma „Zona Zamfirova“, kada Dragan Nikolić zapoveda trubačima da sviraju. Muzika je, verovatno, posle garderobe najbitnija stvar na svadbi. Ako je muzika loša, propade veselje. Tu važi ona stara srpska poslovica: „Koliko para, toliko i muzike.“ Tako vam nepoznati bendovi mogu svirati za 500 evra, ali zvučna imena teško da će pristati da vam zabvaljaju goste ispod 1.000 evra.

koliko košta svadba u Srbiji

Agencija White, Foto: Ivana Todorović

Restorani

Naši restorani mladencima nude različite usluge, a cene zakupa kreću se od 25 do 60 evra po osobi. U tu cenu često je uključena i osnovna dekoracija prostora. Ukoliko pravite svadbu za 150 zvanica, morate izdvojiti najmanje 3.750 evra za zakup sale (u cenu je uračunato jelo i piće). Ako je suditi po filmovima, američka venčanja su uvek savršeno dekorisana. Prema podacima sajta The Knot, američki mladenci potroše čak 1.997 dolara za dekoraciju, 12.905 dolara za zakup prostora, 3.084 dolara za bend i 63 dolara po osobi za ketering.

Fotografi

Najlepša stvar posle venčanja, koja će sigurno i nakon 20 godina izmamiti vaše osmehe, jeste fotografija. U Srbiji se u većini slučajeva naplaćuje cena po komadu (80 dinara za mladence i 120 dinara za goste). Ako isti foto-studio i snima svadbu, mladenci mogu da dobiju i popust na snimak; inače je regularna cena od 100 do 400 evra, u zavisnosti od dužine snimanja. Cena angažovanja fotografa u Americi je fiksna i iznosi u proseku 2.379 dolara, dok za video američki mladenci treba da izdvoje 1.619 dolara.

Pozivnice i torte

Kada mladenci obave sve pripreme, vreme je da poruče tortu i pošalju pozivnice svojim gostima. U Srbiji cena torte po kilogramu iznosi od 1.000 do 1.700 dinara. Pozivnice treba da budu lepe, da predstavljaju mladence i njihov stil, a kreću se od 50 do 200 dinara po komadu. Cena torte u Americi, prema sajtu The Knot, iznosi 560 dolara; uz nju mladenci uvek poručuju i slatkiše za goste, koji koštaju 221 dolar.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien