Koliko košta srpska svadba?

Svadba u Srbiji je tradicionalna ceremonija koje se niko ne odriče. Čak, naprotiv?! Mi smo podneblje na kome se poslednji dinar ,,daje’’ za venčanje 

Dragi mladenci, ukoliko ste napravili zbir cena svih potrebnih stvari za venčanje, niste se mnogo obradovali, to je sigurno, ali gledajte to sa vedrije strane. Više od pola ćete sigurno dobiti u svadbenim ,,kovertama’’ a za ostatak ne brinite. To je samo deo požrtvovanja i troškova za lepu bračnu oazu u koju ćete uploviti.

Po manjim mestima je običaj da se pravi lista poklona koje mladenci dobijaju. Vrlo vešto veliki domaćini zapisuju i vode evidenciju ,, koliko je teška koverta’’ kako bi se kasnije na isti način odužilo. Mladencima to nije primarna stvar sve do momenta dok oni ne naslede tradiciju i počnu da vraćaju po onoj narodnoj ,,moramo i mi kod njih da oližemo tanjire’’.

Na prvom mestu venčanica, cipele i odelo.
Današnje mlade imaju tu sreću da ne moraju da se presvlače po nekoliko puta kako se nekada to praktikovalo. Dovoljna je jedna i to iznajmljena venčanica koja će poslužiti kako za crkveno tako i za opštinsko venčanje. Za iznos od 120 evra može se iznajmiti venčanica. iznajmljivanje venčanica u Srbiji kreće se od 100 do 1000 evra. U ovu cenu uračunati su i svi propratni detalji od vela, dijademe, tašnice, do bolera ili neke bundice.

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Foto: New Concept

Foto: New Concept

Šminka i frizura takođe su neizostavan ,,detalj’’ svake buduće mlade. Za make up uoči venčanja treba izdvojiti od 30 do 100 evra, dok za frizuru od 50 do 150 evra. A, gde su cipele?! Cipela mora da bude prvenstveno glamurozna sa što većom potpeticom, ali istovremeno i udobna. Cipele se mogu kupiti po ceni od minimum 50 evra. Obrni-okreni minimalan iznos koji svaka buduća mlada mlada treba da izdvoji za svoj najlepši dan je 230 evra.

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Mladoženje ne moraju da izdvoje 50 evra za frizuru, ali zato moraju da plate odelo minimum 100 evra, košulju bar 50 evra, kravatu malo bolju i lepšu od 20 evra i cipele za minimum 80 evra. kaiš kao modni detalj može da se nađe i za manje novca, ali ukoliko želite da bude iole pristojan, morate ga platiti 40 evra. Ukupan najniži trošak budućim mladoženjama može da iznosi do 240 evra. Ukoliko je izbor odelo nekog skupljeg brenda, za njega se mora izdvojiti najmanje 400 evra.

Burme i vereničko prstenje
Bez vereničkog prstena se možda i može, ali bez burme nikako. Cene burmi u Srbiji kreću se od 50 do 500 evra. U zavisnosti od boje zlata ( belo, žuto, crveno) i u zavinosti od dragog kamenja zavisi cena venčanog nakita. Ako se uzima prosek, za 300 evra mogu se kupiti dve
sasvim pristojne burme.

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Foto: Creative tim Ivana Todorovic i Bojan Dzodan

Pozivnice
Pozivnice su jednako važne mladencima i one su te koje na neki način oslikavaju stil i karakter budućih supružnika. Treba ih pažljivo birati. One se kreću od 25 do 125 evra, pa ko koliko može.Restoran-sala za venčanjeizbor restorana je jako bitan. On se uglavnom traži po broju svatova. Da li će raspored stolova biti po feng šuiju, ili po ustaljenoj srpskoj postavi (mladenci na čelu sale) to je već manje bitno. Cena je takođe važna, i prosečna cena po meniju u beogradskim restoranima se kreće od 25 do 35 evra po osobi. Jelovnik i karta pića takođe diktiraju cenu pa tu imate mogućnost dogovora kod ljubaznih ugostitelja. Ukoliko imate 150 zvanica po srednjoj ceni od 25 evra za restoran morate izdvojiti budžet od 3750 evra. Dekoracije i cvetni aranžmani se dodatno naplaćuju.

Mi smo podneblje na kome se poslednji dinar ,,daje’’ za venčanje. Po manjim mestima je običaj da se pravi lista poklona koje mladenci dobijaju. Vrlo vešto veliki domaćini zapisuju i vode evidenciju ,, koliko je teška koverta’’ kako bi se kasnije na isti način odužilo.

Kićenje i slikanje
– Cvetići za kićenje koštaju između 5 i 50 dinara, dok su mašne za automobile nešto skuplje i mogu se kupiti za 20 dinara po komadu.
– Fotografije i video snimak. U većini slučajeva, fotografi mladencima naplaćuju 80 dinara po fotografiji, a vašim gostima će uspomenu u obliku slike naplatiti nešto više – 120 dinara. Cena snimanja je znatno skuplja. Ona zavisi isključivo od vaših želja i dužine materijala. kako se dogovorite sa snimateljem. Može da košta od 100 do 400 evra.

Muzika
Muzika je posle venčanice najbitniji element svakog venčanja. Atmosfera i utisak sa venčanja isključivo zavise od muzike, tako da tu ne smete da štedite. Manje poznati bendovi koštaju od 500 do 1.000 evra, a ukoliko želite poznatu muzičku grupu, moraćete da izdvojite još toliko
(oko 2.000 evra).

Torta
Torta se svakako ostavlja za kraj, ali kako se u Srbiji prave svadbe sa najmanje 150 zvanica, a po gostu se računa 100gr svadbenog kolača,torta mora da bude teška bar 15kg. Najjeftinije je da vam napravi neka vrsna (ilegalna) poslastičarka, i kod nje ćete proći za samo 400 dinara po kilogramu. Ukoliko želite tortu od renomiranog poslastičara, moraćete da izdvojite bar 1.500 dinara/kg.

Dragi mladenci, ukoliko ste napravili zbir cena svih potrebnih stvari za venčanje, niste se mnogo obradovali, to je sigurno, ali gledajte to sa vedrije strane. više od pola ćete sigurno dobiti u svadbenim ,,kovertama’’ a za ostatak ne brinite. to je samo deo požrtvovanja i troškova za lepu bračnu oazu u koju ćete uploviti. I ne zaboravite potrebnu dokumentaciju ( izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, i ličnu kartu), kao ni 5.000 hiljada dinara za matičara koji će vas venčati u “vašem” restoranu. Za crkveno venčanje treba izdvojiti oko 3.000 hiljade dinara.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien