Kum nije dugme

Tradicionalni svadbeni običaji u Srbiji nalažu da glavne muške figure, osim mladoženje, moraju biti i kum, dever, barjaktar i stari svat

Za sve one koji su se oduvek pitali koja su njihova zaduženja, evo nekoliko korisnih informacija:

“Bog na nebu – kum na zemlji” – bez kuma se, to svi znaju, ne može zaključiti ni crkveni, ni građanski brak, tako da je jasno koliko je njegova uloga važna. Zbog toga se na ovu “funkciju” uvek biraju najbolji prijatelji i osobe od poverenja. Međutim, nije retkost ni da kum na venčanju bude osoba koju je mladoženja video tek nekoliko puta u životu, jer je prema srpskim običajima maler prekidati stara, nasleđena kumstva.

Dever

Dever je takođe veoma važan, jer je njegova dužnost da čuva mladu pre samog venčanja, tokom slavlja, ali i da je preda mladoženji. Ta uloga pripada mladoženjinom rođenom bratu, a ako ga nema, prenosi se na brata iz bliske familije. Zanimljivo je da dever vrlo lako može ostati bez novca, jer se dešava da se mladoženjini drugovi udruže, otmu mladi cipelu, a onda je dever taj koji mora da je otkupi, ne pitajući za cenu, koja može biti i veoma visoka.

Barjaktar

Barjaktar je mladoženjin drug ili rođak, a njegova obaveza je da nosi barjak ukrašen ćebetom i raskošnim stvarima.

Stari svat je takođe član mladoženjine uže ili šire rodbine. On je najstariji neoženjeni muškarac u porodici, a njegova dužnost je da dočekuje i ispraća goste, motri na mladence i bude svedok njihovog zavetovanja.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien