Kuma nije dugme

kum_nije_dugme3
kum_nije_dugme1

Kuma proverava mladin buket i ukoliko su u igri i deveruše, pomaže im da se spreme i daje im zadatke i uputstva. Od kume se očekuje da bude protagonist dobrog raspoloženja i da sve druge diže na noge. Mladencima oprošteno ukoliko na trenutak posustanu u igranju, ali kumovima nije.

Za izreku “kum nije dugme”, zna se od davnina. zbog toga ne čudi što se oduvek toliko pažnje poklanjalo izboru svedoka na venčanju, rukovodeći se starom krilaticom – “bog na nebu, kum na zemlji”.Nekada su stara kumstva bila na ceni, pa makar kum bio neko koga su mladenci videli jednom ili dva puta u životu. važno je bilo da se ne naruše porodična prijateljstva. Ovaj običaj se danas zadržao samo u nekim krajevima, dok u najvećem broju slučajeva mladenci za svedoke biraju najboljeg druga i drugaricu, onog za koga veruju da će im, kao i supružnik, biti veran i u dobru i u zlu.

Običaji nalažu da kumovi, osim što će biti prisutni na samom činu venčanja, treba da pomognu u čitavoj organizaciji svadbe. nekada je obavezno bilo da kumovi kupe burme, ali vremenom se to pravilo izgubilo, tako da mladenci najčešće sami biraju svoje venčano prstenje, a kumovi im ih samo pruže na samoj ceremoniji. zadatak kumova koji se, za razliku od drugih, ni u jednom kraju nije izgubio i koji jednostavno mora da se podrazumeva jeste obavezan osmeh. Od kume se očekuje da bude protagonist dobrog raspoloženja i da sve druge diže na noge. Mladencima je oprošteno ukoliko na trenutak posustanu u igranju, ali kumovima nije.

Jedan od najlepših običaja koji bi kuma trebalo da ispoštuje jeste da pomogne mladi pri kupovini venčanice i večernje haljine. zbog toga je važno da kuma dobro poznaje ukus svoje drugarice, kako bi potraga za venčanicom bila uspešna. ona je tu i kada mladu šminkaju i prave joj frizuru, kada mlada oblači venčanicu, kada stavlja veo na glavu…
Kuma proverava mladin buket i ukoliko su u igri i deveruše, pomaže im da se spreme i daje im zadatke i uputstva. Kuma nije važna samo u trenutku kada treba da se potpiše kao svedok sklapanja braka, već i onda kada se seče mladenačka torta, jer bi, po pravilu, ona trebalo da je podeli gostima. Dok traje prvi ples na venčanju, kuma pleše sa kumom. a, ukoliko sama nije stala na ludi kamen, neretko je ona ta kojoj će mlada u ruke baciti bidermajer. i to suptilno, tako da izgleda kao da nije nameštaljka!

Pre i uoči samog venčanja, kum mora da bude skoncentrisan na svog najboljeg druga. Iako je njegov najdraži zadatak da mu organizuje momačko veče na kojem će se celo muško društvo dobro provesti, kumova uloga se tu ne završava. on je tu da pomogne u izboru restorana, obezbeđivanju prevoza kojim će se mladenci voziti, kupovini venčanog odela, plesu sa kumom, otvaranju šampanjca, držanju govora… Koliko god nije vičan ovom poslednjem, od kuma se očekuje da održi prigodnu zdravicu kojom će mladencima poželeti dug i lep zajednički život.

I kada sve to oko svadbe prođe, kumovi tek onda treba da dokažu da nisu slučajno dobili ovu ulogu. istina je da se kumstvo ne odbija, ali još veća je istina da ga ne treba olako shvatiti. Baš kao i brak – i u dobru i u zlu…

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien