Nauka i ljubav: Snimak mozga pokazuje da li ste zaljubljeni

Foto: Flickr

Ljubav je večna inspiracija pesnika, filozofoa, muzičara, ali i naučnika. Evo jednog zanimljvog otkrića…

Naučnici tvrde da su otkrili tajnu kako različite emocije utiču na mozak, čime je otvoren put za testiranje procesa ljubavi. Skeniranjem mozga muškaraca i žena koji su tvrdili da su ludo zaljubljeni i upoređujući ih sa onima su rekli da nikog ne vole, istraživači su uspeli da naprave pravu mapu promena koje se događaju u mozgu.

Upotrebom funkcionalne magnetne rezonance (fMRI), koja meri aktivnost mozga tako što otkriva promene u protoku krvi, pokazala je da ljubav uključuje nekoliko delova mozga, dok se deo mozga, “cuadate nucleus”, bavi krajem ljubavne afere.

– Ovo je prvi put da imamo dokaz da u strukturi našeg mozga dolazi do očiglednih promena kad se osoba zaljubi. Ovi rezultati bacaju novo svetlo na mehanizme romantične ljubavi – rekao je profesor Zang Ksiaoču sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hefei.

Muškarcima i ženama rečeno je da ne misle ništa u toku skeniranja s ciljem da se vide promene u mozgu ljudi koji su u ljubavi.

Rezultati pokazuju aktivne delove mozga koji reaguju na nagradu, motivaciju, emociju, i dobrotvorni rad, a, prema istraživačima, rezultati će baciti svetlo na neurofiziološke mehanizme ljubavi.
Izvor: telegraf.rs

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien