Povratak đurđevka i hortenzija iz dvorišta u ruke mlada

Ne propustite priliku da ispratite svetske trendove povratkom na bidermajere koje su nosile naše bake. Zanemarena po dvorištima, hortenzije, lale i božuri se na velika vrata vraćaju u ruke mladia.  Đurđevak je nosila Grejs Keli, princeza Dajana i Kejt Midlton čiji izgled na venčanju se i danas uzima za uzor.

Evo nekoliko predloga za izbor savršenog cveća koje će mirisom i bojom oplemeniti vaš najlepši dan.

Lale

Iako ih najčešće povezuju sa Holandijom, taj cvet zapravo potiče iz Persije. Simbolizujući „večnu ljubav“ i „doba sreće“, lala može biti odličan izbor za venčanja. Cvetovi rastu u širokom spektru boja, uključujući belu i krem; pastelni poput roze, žute i breskve, ali i jakih nijansi poput crvene i ljubičaste. Dostupne su tokom cele godine, najčešće su veoma pristupačne, iako retke sorte mogu biti skupe. Obično se koriste tri sorte – holandske lale ( koje se obično viđaju u cvećarama), francuske lale i prugaste lale u intenzivnim bojama.

ba44e99198d7e6de8e6ec7e4b8fee7f4

Koju vrstu cveća biste izabrali za svoju svadbu? Da li želite klasičan, šareni, mirisan ili pak egzotičan cvet?

Razmislite o cveću koje je pocenjeno samo zato što raste u baštama. Uvozne, retke i skupe vrste možda nisu zaista vaš omiljen cvet.

Lily-of-the-Valley-Bridal-Bouquet-Marie-Labbancz

Đurđevak

Sa cvetovima u obliku zvončića koji vise sa tanke stabljike, đurđevak se ponekad naziva „stepenicama do raja“. Kroz vekove, ovaj cvet se  našao u buketima od Holivuda do Bakingemske palate.Iz svojih sitnih cvetova ispušta svež i opijajući miris. U staronordijskoj mitologiji, cvet je povezan sa Ostarom, boginjom proleća, pa je u to doba godine i najpristupačniji.

 

 

Coeurd'Alene, Sandpoint white and blue hydrangia wedding bouquets

Coeurd’Alene, Sandpoint white and blue hydrangia wedding bouquets

Hortenzije

Sa svojom bujnim cvetovina i intenzivnim nijansama roze, plave i ljubičaste  ne čudi podatak da hortenzija predstavlja „taštinu“ u viktorijanskom jeziku cveća. Od žbunastih cvetova možete popuniti aranžmane i bukete, a od nekoliko cvetova može napraviti veoma šarmantan bidermajer.

courtenay-lambert-peony-bouquet

Božur

Božur ima bujne cvetove jak miris i svetle boje. Cvet se može koristiti za stvaranje lepog centralnog aranžmana i manjih buketa za stolove. Božur je sezonski dostupan od kraja proleća do ranog leta, ali se može naći i u jesen.

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien