Priča o vereničkom prstenu

verenički prsten
Foto: Nemanja Novaković

Da li znate da su i stari Egipćani darivali svojim izabranicama prstenje, a da je u velikom broju zemalja dijamant obavezan deo ovog nakita? Pročitajte zanimljivu priču o tome kako je nastao verenički prsten i različite običaje iz sveta koji su vezani za njega.

 Istorijat

Verenički prsten predstavlja veridbeni nakit koji budući muž poklanja  svojoj budućoj ženi kao znak ljubavi.  On takođe predstavlja simbol vernosti i ima veoma dugu tradiciju. Njegova istorija počinje sa starim Egipćanima, koji su smatrali da je prsten simbol vezivanja i neraskidivosti braka.  U zapadnoj Evropi se isto pridavala važnost vereničkom  prstenu, ali na drugačiji način. Naime papa Nikola I objavio je da samo verenički prsten može da zapečati sporazum o braku, ali da mora biti od zlata. Izrada prstena od zlata znači da je mladoženja voljan da napravi finansijsku žrtvu za svoju buduću mladu.

Dijamanti

Prstenje sa dijamantom datira još od  15. veka.  Dijamant je simbolisao večnu ljubav i kao obavezan deo vereničkog prstena se zadržao u zemljama poput Amerike i Kanade i nosio se na levoj ruci, dok se u Poljskoj, Austriji i  Srbiji nosio na desnoj.

Hrišćani su vereničko prstenje uveli još od ranog hrišćanstva, dok su puritanci tokom 16. i 17. veka odbacivali ove simbole i devojkama darivali naprstak kako bi vredno šile sve do udaje. Rimljanke su nosile prsten na srednjem prstu jer su verovali da od srednjeg prsta kreće vena koja vodi put do srca.

PROČITAJTE I… Da li ste znali da…svaki peti muškarac zaprosi svoju devojku klečeći

verenicki-prsten 

Tradicija

U nekim evropskim zemljama verenički prsten je samo jedan deo nakita na kojima su ugravirana imena mladenaca i datum venčanja. Modernije  prstenje se sastoji od dva ili tri prstena koja se kasnije razdvoje na burmu i prsten.  Tradicionalno to su ipak dva odvojena prstena i postoji pravilo na kojoj se ruci nosi. Burma može da se nosi preko vereničkog prstena ali praktičnije je nositi ih na različitoj ruci. Burma se nosi na levoj ruci, bliže srcu, a verenički prsten se prebaci na desnu ruku.  Takođe tradicija je da se prsten daje kumi koja ga čuva za vreme venčanja.

PROČITAJTE I… Kako izabrati verenički prsten

Dizajn

Prsten se može razlikovati po dizajnu, kamenju koje ga ukrašava ili nekom drugom  detalju. Cena zavisi od vrste kamena, karata, težine, boje i kvaliteta brušenja. Metal koji će se birati zavisi od samog dijamanta. Ukoliko je dijamant bezbojan bolji je beli metal, belo zlato, a ako je dijamant lošijeg kvaliteta bolje je žuto zlato. Međutim, kakav god prsten bio uvek je romantičan. U moderno vreme prstenje nose i muškarci.


Autor: Anja Anđelić

 

 

 

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien