Ruzmarin na svadbama

Ruzmarin na svadbama

Ruzmarin je u Srbiji cvet koji mladenci sigurno neće zaboraviti na svom venčanju. On asocira na uspomene i vernost, obično se nalazi u bidermajeru, sakou mladoženje, a najčešće su svi svatovi okićeni njime

Reč ruzmarin znači morska rosa, jer uglavnom raste u blizini mora, a najviše ga ima na zapadnom Mediteranu. Njegov karakterističan miris oseća sena udaljenosti od čak 30 kilometara. Ova biljka prvi put se pojavljuje u zapisima iz antičke Grčke, gde se koristila za unapređivanje memorije, a lekovito utiče i na um. Zbog toga su mnogi ondašnji studenti nosili venac od ruzmarina oko glave, posebno na ispitima. Najverovatnije da od Grka i potiče ta simbolika ruzmarina – uspomena, Rimljani su mu dodali vernost, pa ne čudi što je jedan od glavnih cvetova u bidermajeru svake mlade.

Ruzmarin tera zle duhove

Tradicija dekorisanja svadbenog veselja cvećem datira još od 400. godine pre naše ere. Tadašnje mlade nosile su venčiće od cveća i travki na glavi, a verovalo se imaju magičnu moć da teraju zle duhove. Mnogo godina kasnije u “modu” ulaze buketi od ruzmarina, pšenice ili mirte. Pšenica je simbolizovala plodnost, dok se za ruzmarin i mirtu verovalo da su biljke koje donose sreću na domaće ognjište i povoljno utiču na seksualni život bračnog para.

ruzmarin-na-svadbama

“I evo ruzmarina; koji je za uspomenu; moli se da voliš; i da to ne zaboraviš“ – Šekspir

Ko ne voli miris ruzmarina loš je ljubavnik

U Srednjem veku nijedno elegantno venčanje nije moglo proći bez ruzmarina, zato što se mislilo da je simbol vernosti i uspomene. Svež ruzmarin tadašnji organizatori venčanja utapali su u zlato i vezivali ga ukrasnim tračicama, a zatim darivali svim gostima. Simbolika ovog čina govori da iako mladenci ulaskom u bračni život “napuštaju” svoje prijatelje i stari način života kako bi započeli novi, nikada neće zaboraviti svoje najbliže.

Ostao je zapisan i običaj da mlada i mladoženja umaču ruzmarin u svoje čaše sa vinom, a zatim ih ispiju, ili da osušeni ruzmarin stave u postelju prve bračne noći, kako bi bili sigurni u vernost jedno prema drugom, kao i da bi osigurali dobar početak braka. Naime, smatralo se da je svako ko ne voli miris ruzmarina loš ljubavnik, ili će biti neveran u braku. Postoji i verovanje da ako devojka stavi malo brašna ispod grma ruzmarina jedne letnje noći, ujutru će naći inicijale njenog budućeg muža.

Ruzmarin na reveru

Ruzmarin na svadbama je u Srbiji cvet koji mladenci sigurno neće zaboraviti. On asocira na uspomene i vernost, obično se nalazi u bidermajeru, sakou mladoženje, a najčešće su svi svatovi okićeni njime. Na svadbama, mlade devojke, obično nevestina neudata sestra ili neka druga bliska rođaka, kite svatove grančicom ruzmarina oko koje je vezana ukrasna traka. Okićeni svatovi daruju devojke novcem i na taj način sebe simbolično obeležavaju kao članove svadbene povorke.

Nekim narodima bio je predmet obožavanja. Tako se kraljica Mađarske svakodnevno kupala u ruzmarinu, bila je poznata po svojoj lepoti, pa ju je u 72. godini zaprosio kralj Poljske. Ovo otkriće uticalo je na patentiranje “mađarske vode” (sa ruzmarinom) – jednog od najstarijih parfema koji se i danas proizvodi.


Poslušajte domaće pesme inspirisane magijom ruzmarina!

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien