S godinama raste i zadovoljstvo u braku

Foto: Flickr

Prva godina u braku ipak nije najsrećnije doba zajedničkog života, pokazuje naučno istraživanje.

Čuveno verovanje da najlepši period u braku, takozvana „faza medenog meseca“, traje samo godinu dana, sudeći prema tvrdnjama naučnika, nije istinito.

 

VIŠE O… 5 saveta za prvu godinu braka

Naučnici s australijskog univerziteta Dikin su sproveli istraživanje i došli do rezultata da su srećniji bračni partneri koji su zajedno više od 40 godina, nego parovi koji su supružnici tek godinu dana.

Istraživači su ispitivali stepen zadovoljstva i sreće preko 2.000 Australijanaca, uzimajući u obzir sedam aspekata, između ostalog i zdravlje, karijeru i međuljudske odnose. Rangiranje stepena zadovoljstva je vršeno na skali na kojoj je najveća vrednost 100. Prosečan rezultat zadovoljstva je 75, a kod tek venčanih parova je iznosio 73,9. U drugoj godini braka, stepen sreće supružnika iznosio je 78,4, dok su osobe koje su zajedno više od 40 godina zaslužile ocenu 79,8.

 

VIŠE O… Brak: 8 pitanja na koja vaš suprug treba da ima spreman odgovor

 

Naučnici smatraju da se nezadovoljstvo koje nastaje u prvoj godini braka može nazvati „mamurlukom posle svadbe“. Parovi su u euforiji oko organizacije venčanja i kada ono prođe i počne zajednički život, moguće je da dođe do nezadovoljstva usled prevelikih očekivanja od bračnog života koja nisu ispunjena. S druge strane, završen je i medeni mesec, parovi se vraćaju svakodnevnim obavezama, a dolazi i vreme da se izmire svi troškovi oko venčanja. Tada može doći do trzavica i nezadovoljstva u braku.

Naučnici savetuju tek venčanim parovima da se strpe tokom prve godine braka, da rade na građenju međusobnih odnosa, jer će svaka sledeća godina doneti više zadovoljstva u zajedničkom životu.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien