Šta sa svadbenim poklonima koji vam ne trebaju?

Prosečan broj svatova  u Srbiji je oko stotinu ljudi.  U poslednje vreme, većina se opredeljuje da umesto poklona mladencima donese novac. Dakle, među bar 50 poklona, velika je šansa da ima duplikata, nepotrebnih stvari i stilskih ‘izazova’.

Papir se baci i ostaje muka – šta sa poklonima koji vam ne trebaju ili vam se prosto ne dopadaju?

smile-1887350_640

 

Kada je pozivala goste, Jamina Đ. iz Beograda (31), nije napomenula da bi više volela da- umesto poklona dobije novac. Dan nakon venčanja, kada je počela da otvara pakete, usledila je muka:

Dva muli blendera, servis za ručavanje čiji dezen joj se ni najmanje ne dopada, dva seta posteljine, čak tri voka za spremanje hrane po kineskim receptima…da ne pominjemo da Jamina sa suprugom Marjanom živi već četiri godine i da im je stan skro potpuno opremljen.

  • “Nisam nikoga htela da opterećujem izborom poklona. Znam da je ljudima lakše da poklon plate na rate. Nisam mnogo ni razmišljala o tome“, kaže Jasmina za magazin Venčanje.

 

 

 

Među poklonima su se našle dve slike – ulje na platnu za koje mlada kaže da su “divna uspomena“ i jedan goblen koji je “zamalo zaplakao“ jer zna koliko truda je uloženo u njega. Ali, duplikati kuhinjske bele tehnike su joj samo zazuzimali mesto u kući.

  • Nisam htela da ih poklanjam jer, iskreno, nisam sigurna od koga sam ih dobila. Kako paketići često nisu obeleženi, moglo je da se desi da ih poklonim upravo onome od koga sam ih dobila! Dovoljno je da se ljudi međusobno poznaju, da se pohvale i već sam se obrukala“.

tosteri

Britanski Telegraf je kao zanimljivost objavio tekst o tek venčanom paru koji je na poklon dobio čak 24. tostera.

Mladenci su 23 tostera vratili jer se u Britaniji poklon daje uz račun i garantni list.

Jasmina je odlučila da blender, stoni usisivač i kućni aparat za espreso proda na sajtu za onlajn trgovinu. Morala je da im umanji vrednost i sada se pita koliko je njen potez ‘neopterećivanja’ gostiju poklonima bio pametan izbor.

  • Žao mi je što kod nas ne postoje “liste poklona za venčanje“. Znam da mladenci na zapadu prosto naprave spisak bele tehnike ili pokućstva, dekoracije… u nekoj od prodavnica. Gosti izaberu sa spiska šta je u skladu sa njihovim mogućnostima, prodavac to obeleži kako se ne bi duplirali  i tako dobijete ono šta želite i o u samo jedom primerku.

Prema podacima koje ima magazin Venčanje, u Srtbiji postoje prodavnice koje nude ovu opciju ali su retke i često usko specijalizovane (poput prodavnica kućne dekoracije, posuđa ili isključivo bele tehnike). Dok se ta opcija ne ustali i kod nas, treba rešiti ovaj problem.

pots-1881919_1920

  •  Novac je svima potreban ali, iskreno, jedan od najzbudljivih delova venčanja jesu pokloni. Nekoliko slojeva papira, šarene kutije pa tek posebno uzbuđenje dok ih otvaram….nije bilo vredno zamene za keš.

Ono šta preporučujemo mladencima, ukoliko nisu naglasili da žele novac, je da preko organizatora venčanja prenesu zvanicama  bar koji tip poklona im je potreban. Ipak, ukoliko je neko pozvan na vaše venčanje, predpostavlja se da vam je dovoljno blizak da možete da mu kažete da vam je potrebna pegla ili servis a da njima ostavite da izaberu brend i vrednost. Tako ćete uzeti u obzir i materijalne mogućnosti svojih poznanika.

Ukoliko ste među svatovima, umesto ‘tanke koverte’ možete uvek pronaći prodavnicu ili turističku agenciju u kojoj bi kupili vaučer na bilo koji iznos. Cvećara je jednako dobro rešenje – naročito ako poklon vaučer uručite ranije pa mlada može sebi da izabere bidej majer i umanji gomilu troškova koji joj sleduju.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien