Svadbeni običaji: Iz Starog Rima u ceo svet

Svadbeni običaji

Tradicija veridbe, dijamantskog vereničkog prstena i svadbene torte potekla je još iz Starog Rima, a u svetu se zadržala sve do danas

Malo je zemalja na svetu koje se kao Italija mogu pohvaliti tako bogatom istorijom slavnih i romantičnih ljubavi. Ova mediteranska zemlja kolevka je najpoznatijeg ljubavnog para Romea i Julije, a i sama reč romantika nastala je od imena glavnog grada – Rima. Zato i ne čudi što se veliki broj slavnih ličnosti odlučio da sudbonosno „da“ izgovori baš u ovoj zemlji.

Malo ko zna da je italijanska svadbena tradicija jedna od najbogatijih, a običaji koji prate veridbu, sam čin venčanja, svadbeno veselje i gozbu, prisvojile su mnoge zemlje, pa tako i Srbija.

Veridba

Najbolji primer jeste običaj darivanja veridbenog prstena, koji u Italiji datira još iz 1400. godine, kada su mladoženje svoje buduće supruge „kupovali“ dragim kamenjem. Miraz je od davnina, baš kao i u Srbiji, važan i u ovoj zemlji, jer mlada iz svoje kuće u novi život nosi svežanj u kome se nalaze stvari za domaćinstvo, garderoba, a ponekad i odeća za muža. Vremenom je ovaj običaj zamenjen modernijim, pa mlade od svojih prijateljica, sestara i porodice dobijaju poklone koje nose u novi dom.

Svadbena torta veoma je specifična, jer se u mnogim spisima mogu pronaći podaci da je upravo potekla iz zemlje maslina i vina, a prvi put se spominje još u Starom Rimu.

Još jedan od popularnih italijanskih običaja, koji se zadržao do danas, je i vezivanje mašne na ulazu u crkvu, a ona simbolizuje vezu između budućih supružnika.

Mladin veo

Zanimljivo je da mnogi istoričari tvrde da je veo takođe deo italijanske tradicije koja se potom raširila svuda po svetu, a važan je zato što se verovalo da mlada njime krije lice od ljubomornih duhova. Nakon venčanja, po izlasku iz crkve, a to se često može videti na filmu i venčanjima širom sveta, mladenci se posipaju konfetama za koje se smatra da donose novac i sreću.

svadbeni obicaji

Lomljenje čaša

Italijanske običaje „prepisuju“ na svim meridijanima, a posebno je primamljivo lomljenje čaše ili vaze nakon venčanja. Veruje se da broj parčića koji ostane označava broj godina koliko će supružnici biti zajedno, a često se u nebo puštaju beli golubovi kako bi prizvali ljubav mladenaca.

Zdravica je takođe simbol italijanskih venčanja, a ovaj „ritual“ i danas se širom sveta izvodi kada na svadbi nastane zatišje, kako bi se probudilo raspoloženje.

Kako bi se na najbolji način dočarala prava italijanska svadba, trebalo bi pogledati film „Kum u kojem su najvernije prikazani pesma, igra i bogata trpeza, a pravilo je, baš kao i na filmu, da goste zabavlja bend koji svira tradicionalne italijanske pesme.

Običaj koji su Italijani poneli iz rodne zemlje u SAD jesu i pokloni koje mladenci daruju gostima. Među najomiljenijima su lepo upakovane i ukrašene bočice maslinovog ulja, kašičice za kafu, flaše italijanskog vina sa originalnim porukama, kao i paketići sa bademima i čokoladom.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien