Sve venčanice Elizabet Tejlor

Venčana haljina lepotice ljubičastih očiju prodata je u junu na aukciji u londonskom Kristiju za neverovatnih 120 hiljada funti

Buran ljubavni život i osam brakova jedne od najlepših holivudskih glumica svih vremena i danas su teme o kojima se priča. Sve venčanice Elizabet Tejlor do danas su ostale neprolazna inspiracija budućim mladama

Veoma sam posvećena supruga. Moram da budem, pošto sam se toliko puta udavala“ – jedna je od najpoznatijih izjava glumice Elizabet Tejlor i kako mediji pišu – jedne od poslednjih velikih legendi zlatnog doba Holivuda. Ostala je upamćena po prodornim ljubičastim očima, kao prva glumica u istoriji koja je dobila honorar od milion dolara, ali je najviše pažnje privlačila zahvaljujući mnogobrojnim brakovima – udavala se čak osam puta!

Venčanica vredna 120 hiljada funti

Jedna od najlepših i najraskošnijih venčanih haljina ikada – venčanica koju je 1950. godine nosila kad se udala za Konrada Hiltona (čukundedu Paris i Niki Hilton), premašila je sve procene i dostigla sumu od 120 hiljada funti na aukciji u londonskom Kristiju. Satenska venčanica boje slonove kosti, s korsetom koji je na najbolji način istakao zanosnu figuru tada osamnaestogodišnje Elizabet Tejlor, ukrašena je biserima i perlama, a šlep je dugačak 4,57 metara. Haljinu je kreirala dizajnerka kostima Helen Rouz, koja je dizajnirala i venčanicu Grejs Keli, a baš kao i princeza od Monaka, i Tejlorova ju je na poklon dobila od holivudskog studija MGM.

Elizabet Tejlor i Konrad Hilton

Elizabet Tejlor i Konrad Hilton

Prelepa Liz bez daha je širom sveta ostavljala žene i ostalim venčanjima, ali i jednim fiktivnim. Haljina koju je svega nekoliko meseci pre udaje za Hiltona nosila u filmu „Mladin otac” i danas je jedna od najlepših. Venčanica koju je nosila tada osamnaestogodišnja Liz bila je izrađena od čipke i satena, a fotografije sa dugim velom i danas su popularne.

Dve godine kasnije, 1952, udala se za britanskog glumca Majkla Vajldinga, a tada se odlučila za elegantan komplet – krinolina-suknju i sako, a u kosi je imala romantični venac od cveća.

Venčanica iz filma Mladin otac (levo) i venčanje sa Majklom Vajldingom (desno)

Venčanica iz filma Mladin otac (levo) i venčanje sa Majklom Vajldingom (desno)

Godine 1957. sudbonosno „da” izgovorila je Majklu Todu, a venčanica je oduševila buduće mlade širom sveta, jer je lepa Liz tada obukla prelepu haljinu sa spuštenim ramenima koja je na najbolji način istakla njenu figuru.

Elizabet Tejlor i Majk Tod

Elizabet Tejlor i Majk Tod

Haljina koja će biti upamćena kao jedna od najelegantnijih bila je zelena svilena haljina s pojasom koju je Tejlorova nosila kad se 1959. godine udala za Edija Fišera i prešla u judaizam. Na glavi je imala veo, nosila je elegantne salonke, a u rukama zeleno-beli bidermajer.

Tradicionalnu belu venčanicu, Elizabet je zamenila elegantnom zelenom haljinom

Tradicionalnu belu venčanicu, Elizabet je zamenila elegantnom zelenom haljinom

Ljubavna afera koja je trajala dve decnije i bila isprepletena burnim svađama, ali i velikom ljubavlju koja ih je uprkos svemu vezivala celog života, ovekovečena je čak dva puta – Elizabet Tejlor i Ričard Barton venčali su se dva puta. Njen peti brak, a prvi s Bartonom, sklopljen je 1964. godine. Na ludi kamen ovog puta stala je u žutoj haljini od šifona koju žene i danas „kopiraju”, a na glavi je imala raskošan, romantičan cvetni veo. Šesti brak, ali s istim izabranikom, sklopljen je u prirodi 1975. godine, a Liz je ponovo sa cvećem u kosi, u staru-novu bračnu luku uplovila u lepršavoj zeleno-beloj haljini.

Venčanje sa Barton 1964. godine (leva slika) i 1975. godine (desna slika)

Venčanje sa Barton 1964. godine (leva slika) i 1975. godine (desna slika)

Sudbonosno „da” političaru Džonu Varneru izgovorila je 1976. godine u beloj haljini na volane, nalik na togu, dok je 1991. godine poslednji put pred oltar stala sa Larijem Fortenskim u čipkanoj haljini sa izazovnim dekolteom, iako joj je tada bilo 59 godina. Venčanje je upriličeno na poznatom imanju Majkla Džeksona – Neverlend.

1991. godine poslednji put je stala pred oltar (desno)

1991. godine poslednji put je stala pred oltar (desno)

„Nikad nisam planirala da steknem mnogo nakita ili mnogo muževa. Za mene, život se događao baš kao bilo kome drugom. Bila sam krajnje srećna u životu, spoznala sam veliku ljubav, uvek sam se udavala kad se zaljubim, a moje zdravlje bilo je takvo da sam postala živi primer toga kroz šta sve čovek može da prođe – i da preživi” – poslednja je izjava slavne Elizabet Tejlor.


Autor: Ivana Labović

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien