Troškovi venčanja: 7 saveta kako da ih srežete

Foto: Jovana Tomašević

Ako ne želite da posle venčanja budete u velikim dugovima ili kreditima, nemojte od svoje svadbe praviti raskošno holivudsko slavlje. Najvažnije je da budete realni i da odredite šta su bitni troškovi venčanja i za šta treba izdvojiti malo više novca

Izdvajamo 7 načina, kako da vaše venčanje bude lepo i glamurozno, a da ipak ne potrošite preveliku količinu novca.

1. Restoran

Mesto održavanja svadbe je jedno od najvažnijih stavki mnogih mladenaca. Kako u izboru restorana ne bi prekoračili budžet, najbitnije je da prostor ima dobar raspored stolova, da postoji dovoljno mesta za igru i naravno da hrana bude ukusna. Nemojte izabrati ogroman prostor ukoliko nemate mnogo zvanica. Razne fontane ili manji bazeni koji takođe mogu da se nalaze u restoranu, takođe su nepotrebni, a ručak u takvom otmenom i fensi restoranu doneće vam velike troškove. Ono što poslodavci restorana u Srbiji nude, jesu različiti paketi ponuda. Što znači da u okviru ručka po osobi, restoran u tu cenu može da uračuna i dekoraciju. Dobro razmislite o tome, jer nekada takva ponuda može biti i skuplja. Predlažemo vam da izaberete samo cenu menija po gostu, a dekoraciju možete vrlo lako sami osmisliti.

PROČITAJTE I: 5 saveta kako izabrati restoran za venčanje

2. Muzika

Izdvojite dovoljno vremena za odabir muzike. Bend je taj koji treba sve goste da podigne na noge i da napravi sjajnu atmosferu. Ne morate rezervisati bend koji je poznat ili neke velike muzičke zvedze. Vaše venčanje ne treba da bude koncert tog poznatog benda. Gosti će biti zadovoljni i veseli i ako izaberete neki lokalni bend, jer zapamtite, najbitnije je kako pevač peva, a ne da li je zvučno njegovo ime.

PROČITAJTE I: 8 saveta kako da izaberete bend za venčanje

3. Gosti

Nekada mladenci pomisle, da ako budu imali više zvanica, venčanje će biti lepše i spektakularnije i da će se o njihovom venčanju dugo prepričavati. Pozvati one koje poznajete, ali i one sa kojima se ne družite vaše venčanje neće učiniti nikako boljim. Veoma je teško organizovati venčanje sa 500 zvanica. Samo razmislite da ako želite da pozovete 200 gostiju, a na taj broj dodate na primer još 200. To je duplo veći trošak. Umesto što ćete pozvati ljude sa kojima se zaista ne družite, ali i fizički nećete moći sa svima da se veselite i zabavite, bolje taj novac potrošite na dekoraciju.

Gosti na venčanju

4. Haljina

Često možemo videti da poznate mlade uvek naglase ko je kreirao njihovu venčanicu. Poznate dame izdvajaju veliku svotu novca, kako bi nosile modele svetskih kreatora. Vi niste poznata pevačica ili glumica, ali na svom venčanju vi igrate glavnu ulogu i isto tako možete da zablistate i u haljini koju ste kupili u salonu venčanica. Kod nas možete pronaći venčanice, čije se iznajmljivanje naplaćuje i do 1000 evra. Kao princeza, možete izgledati i u haljini od 300 evra.

PROČITAJTE I: Saveti Irene Belojice: Kako da pronađete idealnu venčanicu

5. Detalji i uspomene

Ako je prostor u restoranu dovoljno ukrašen i sama sala specifična po osvetljenju ili dekoraciji, onda ne morate prostor dodatno da „gušite“ detaljima. Takođe, kada kažemo uspomene sa venčanja, prvo pomislimo na fotografije i venčanicu. U redu je da imate i video snimak sa venčanja, ili mlade da sačuvaju svoje cipelice i bidermajer, ali ne morate novac trošiti i na sitnice za fotografisanje, ramove, naočare, mašnice, na ukrasne vaze sa cvećem, skupocene sveće i ostalo. Izaberite najmanje dve stavke koje će se uklopiti uz vaš stil i dekoraciju.

Foto: Ivana Todorović

Foto: Ivana Todorović

PROČITAJTE I: Ukrasna kutija za koverte – obavezan detalj na modernom venčanju

6. Pozivnice

Pozivnice, osim toga što treba da obaveste goste kada i gde se venčanje održava, one unapred određuju i u kom stilu će biti vaše venčanje. Cena pozivnice se kreće od 50 do 200 dinara po komadu. Iako vam možda 200 dinara ne deluje puno, ipak kada se pomnoži sa 300 zvanica, može ispasti skupo. Tako da izaberite one po vašem ukusu, ali i jeftinije. Na primer, mladenci u Americi veoma često svoje goste o venčanju obaveštavaju putem email-a.

PROČITAJTE I: Zanimljive pozivnice za venčanje

7. Ogromne torte

Kao što nije logično da izaberete restoran u koji može da stane više ljudi, nego onoliko koliko ste vi pozvali, tako probajte da preskočite i dodatni trošak velike torte. Osim toga, što su takve torte skupe, na neki način ćete sigurno brinuti i da li će torta do restorana stići u jednom komadu. Takođe, gosti sigurno neće celu tortu pojesti na venčanju. Zamislite šta bi onda uradili sa njom? Čak ako bi i svakom gostu poslali parče torte, opet bi ostala i onda bi jednostavno morali ostatak da bacite. Zato odaberite i manje torte, ali isto tako dekorativne i romantične.

 

Wedding-Cake

PROČITAJTE I: Svadbene torte u stilu mladine venčanice


Autor: Marija Jović

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien