Princ Čarls i princeza Dajana

Raskošno kraljevsko venčanje: naslednik britanske krune princ Čarls i princeza Dajana

Najmasovnije kraljevsko venčanje u dotadašnjoj istoriji bila je raskošna i ekstravagantna ceremonija na kojoj su se na večnu ljubav 29. jula 1981. godine zakleli princ Čarls i princeza Dajana.

U katedrali Svetog Pavla bilo je oko 3.500 zvanica, na ulicama Londona više od 600.000 ljudi sa fotoaparatima iščekivalo je da ovekoveči ovaj istorijski trenutak, dok je televizijski prenos uživo pratilo blizu 750 miliona ljudi. Ceremoniju venčanja obezbeđivalo je oko 4.000 policajaca i 2.200 vojnika.

[pull_quote align=’right’] Princeza koja je tada imala samo 20 godina do katedrale se dovezla kočijom, koja je bila premala da u nju stane haljina sa najdužim šlepom u istoriji venčanica [/pull_quote]

Dajana je plenila stidljivim osmehom, lepotom i smernošću, a njena venčanica ostala je zapisana u istoriji jer je šlep dugačak gotovo osam metara. I ne samo to, ova haljina ostala je upamćena i kao najčuvanija tajna u istoriji mode. Raskošnu venčanu haljinu od svile i tafta boje slonovače za princezu su dizajnirali Dejvid i Elizabet Emanuel.

Jedan od posmatrača venčanicu je opisao kao krinolinu, koja je simobol senzualnosti i gracioznosti. Bila je ukrašena vezom i štrasom, a na haljinu je prišiveno čak 10.000 perli. Princ Čarls nosio je tradicionalnu uniformu, a zvanice “plave krvi” i ostali gosti utrkivali su se u otmenosti i eleganciji.

Nakon tradicionalne ceremonije, 120 najbližih gostiju prisustvovalo je večeri u Bakingemskoj palati, a stanovnici Londona i cele Engleske gromoglasnim aplauzom i uzvicima pozdravili su njihovo pojavljivanje i poljubac na balkonu.

Zanimljivo je da su princ i princeza na proslavi imali čak 27 torti, a onu najveću, poslastičari su osmišljavali i pravili čak 14 nedelja, pa ne čudi da su za slučaj da se ošteti u transportu, napravili i rezervnu.

Medeni mesec proveli su na imanju u Hempširu. Venčanica pokojne ledi Di danas je izložena u Altorp kući u Northemptonu.

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien