Vodič za medeni mesec u Parizu

Foto: Honeymoon-photographer.com

Planirate romantično putovanje u Pariz? Evo nekoliko korisnih saveta kako da ono bude nezaboravno!

Malo šta je romantičnije od medenog meseca u Parizu. Ko ne bi rekao „oui!“ gradu velelepne arhitekture, mestu ispunjenom prijatnim kafićima, poznatim svetskim buticima, džez klubovima, galerijama i muzejima.

Prilikom posete ovom čarobnom gradu možete uživati na mnogo načina: u šetnji duž reke Sene, u pijuckanju espresa u predivnim bašticama, u obilasku grada na iznajmljenom Vélib’ biciklu, kao i u nezaboravnom ukusu čuvenih peciva i kolača.

Kad je najbolje posetiti Pariz?
Najbolji meseci za posetu ove destinacije jesu maj, jun, septembar i oktobar, a najbolje ponude za hotele možete pronaći u period između novembra i februara.

Korisne informacije 
• Jezik: francuski
• Put: 2 h i 35 min/avionom
• Prevoz koji se koristi: metro, autobus, taksi

Šta sve obići?

Naš predlog je da obavezno posetite Ajfelov toranj (Tour Eiffel), koji je najlepši tokom noći. Takođe, obiđite i veličanstvenu Trijumfalnu kapiju (Arc de Triomphe) koju je podigao Napoleona Bonaparta, čuvena avenija Šanzelize koja je uvek puna turista i naravno dostojanstvenu baziliku Svetog srca (Sacre-Coeur ). U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i čuveni umetnički kvart Monmartr. Osim sjajnih kafića, restorana, galerija i umetnika koji za nekoliko minuta mogu nacrtati vaš portret  (mada je ovo prilično skup suvenir), svakako skoknite i do čuvenog zida na kome je na čak 250 različitih jezika napisano VOLIM TE.

Pronađite "volim te" i slikajte se za uspomenu

Pronađite „volim te“ i slikajte se za uspomenu

Kako obići?

Jedan od najlepših načina kako da obiđete stari Pariz i napravite najlepše fotografije jeste tura brodićem Bateaux Mouches po Seni. Turistički autobusi (hop on – hop off) takođe su sjajan način da sa dvodnevnom kartom, koja je oko 30 evra lagano obiđete najznačajnije znamenitosti. U ovim autobusima se pored svakog sedišta nalaze i slušalice tako da tokom vožnje možete saznati sve o građevinama pored kojih prolazite, od Ajfelovog tornja do Trokadera.

Prednost ovih autobusa je što tokom dva dana možete da se ukrcate i iskrcate na bilo kojoj od devet stanica

Prednost ovih autobusa je što tokom dva dana možete da se ukrcate i iskrcate na bilo kojoj od devet stanica

PROČITAJTE I: 7 originalnih destinacija za medeni mesec

Muzeji koje treba posetiti su naravno Luvr i Versaj u kome se nalaze dela impresionizma, Art Nouveau nameštaj i restoran Belle Epoque. Takođe bi trebalo posetiti Pikasov muzej i muzej Rodin. Ono što bi vam moglo biti zanimljivo jeste i Pompidou Center, tačnije muzej moderne umetnosti.

Gde ići u šoping?
Prodavnice poznatih dizajnera možete pronaći u aveniji Montaigne, zatim u ulici koja nosi naziv Rue du Faubourg Saint-Honore i mestu pod nazivom Place des Victoires. Ukoliko krenete ka ulici Place Vendome možete naći radnje sa nakitom, dok je područje oko Saint-Germain-des-Prés prepuno butika, od onih jeftinijih do najskupljih. Takođe, ulica poznata po šopingu jeste i Les Halles. Najpoznatije robne kuće blizu Opere su Galerie Lafayette i Au Printemps.

Dobro je znati
Zapamtite i sledeće izraze, možda će vam zatrebati prilikom kupovine: soldes- rasprodaja (uglavnom tokom avgusta i februara); tout doit disparaitre – sve mora otići (rasprodaja); coin des affaires – dozvoljeno cenkanje.

PROČITAJTE I: Intervju sa poznatim svadbenim fotografom iz Pariza Béatrice De Guigné

 

Srećan put!

Anja Anđelić

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien