Zanimljivi običaji: Zbog čega se baca bidermajer na venčanju

Običaj da mlada baca buket cveća potiče još iz 14. veka.

Veruje se da tradicija bacanja bidermajera vodi poreklo iz Francuske. Naime, postojao je običaj da gosti uzmu makar mali deo mladine haljine kako bi im doneo sreću. Ta tradicija je tako mogla da postane veoma opasna po mladinu specijalnu haljinu, ali i njeno zdravlje. U želji da sačuva venčanicu, mlada je bacala svoj buket cveća i time pružala gostima mogućnost da uzmu makar malo mladenačke sreće.

VIŠE O… Savet mladama: Kako da sačuvate haljinu, cipele i bidermajer

Međutim, postoje i druga verovanja kada je u pitanju poreklo tradicije bacanja bidermajera. Ranije je mladence do njihove postelje pratilo dosta gostiju i često su ostajali blizu tek venčanog para kako bi se uverili da je mlada nevina. U ovom slučaju, mladin buket je bacao mladoženja kako bi odvratio pažnju radoznalim gostima i prvu bračnu noć proveo nasamo sa svojom dragom.

Koji god da je pravi začetak tradicije bacanja buketa, on je tokom vekova promenio svoj  oblik i značenje. Sada buket cveća mlada baca okrenuta leđima, a hvataju ga neudate gošće. Veruje se da će devojka koja uhvati buket sledeća stati na ludi kamen.

kako_je_nastala_tradicija_bacanja_bidermajera

 

Pošaljite komentar

Ostavite odgovor

Ostali komentari

Još uvek nema komentara na ovaj tekst. Budite prvi i ostavite komentar.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien